Skjermene inntar byggeplassen - Byggelederne bruker ikke papir lenger.
01.03.2017

vdc

 
 
– Jeg sliter med å se for meg en bedrift som ikke har kontroll på den digitale byggeplassen, overleve i markedet fem år fra nå, uttalte Martin Fischer fra Center for Integrated Facility Engineering (CIFE) ved Stanford University i California til bygg.no i høst. 

Raskere og kostnadsbesparende
Det er forskningssenteret CIFE som har utviklet prosjektformen VDC (Virtual Design and Construction), der en ved hjelp av blant annet BIM (Bygningsinformasjonsmodellering) skaper en mer effektiv byggeprosess.

- Bruken av VDC og BIM er spennende, og vil påvirke planleggingen og hele samspillet mellom fagområdene på byggeplassen. Det er dokumentert at det er både enklere, raskere og kostnadsbesparende – noe vi også ser igjen i prosjektene, slår Gann Tre-sjef Skjalg Espedal fast.

- De unge byggelederne bruker ikke papir lengre, men har alt på data. Det gjør at en har alle detaljer både før en i det hele tatt begynner, og underveis. Det handler om å gjøre ting rett med én gang gjennom bedre planlegging og tettere samarbeid mellom de involverte partene i et prosjekt. Og det er her VDC kommer inn, påpeker Espedal.

Jone Dahle er en av de som opplever fordelene med VDC i det daglige arbeidet på byggeplassen. Dahle er bas for Gann Tre sine folk på Kleivane Barnehage, og er veldig godt fornøyd med de digitale byggetegningene og 3D-modellene som Block Berge Bygg benytter der.

- Nå har vi alt av tegninger og snitt tilgjengelig på byggeplassen, alltid oppdatert. Og med 3D-modellen kan vi se bygget innvendig, helt ned til minste detalj, forteller Dahle.

- Vi skriver tegningene ut på kontoret på byggeplassen, og sparer masse tid på at vi ikke må vente på at noen skal komme fra prosjektkontoret med disse. Noen ganger sender jeg også detaljtegninger til mobilen, og kan da vise de til gutta for å få briefet dem om hva de skal gjøre.

Gann Tre-basen er spesielt glad i de mulighetene som ligger i å ha en svært detaljert og oppdatert 3D-modell tilgjengelig til enhver tid.

- I 3D-modellen kan vi zoome inn og se alle føringer av rør, ledningsstrekk, ventilasjonskanaler og slike ting, med alle mål på plass. Dermed blir det veldig oversiktlig, og vi unngår kollisjoner. 3D-modellen er helt genial til slike ting, og gjør også at det blir optimalt samarbeid mellom fagene på byggeplassen, slår Jone Dahle fast.

Tettere samarbeid
For Gann Tre innebærer bruken av VDC også et tettere og hyppigere samarbeid internt. Hver uke går bedriftens prosjektledere og kalkulatører i fellesskap grundig inn i informasjonen fra BIM-tegningene, kalkulerer ferdig og setter opp materiallister og planer i forhold til vareløsninger. 

- På den måten har vi hele veien full kontroll med fremdriften i prosjektene, samt et tydelig bilde av økonomien i det hele, forteller Skjalg Espedal.

- Med disse nye metodene og hjelpemidlene ser vi at ting går som fot i hose. Færre feil, mindre forsinkelser, lavere kostnader – og færre irritasjoner fordi en ikke mangler det en trenger til jobben eller må gjøre ting om igjen!